شرح

 

گوارگام چیست:

گوارگام که با نام صمغ گوار نیز شناخته شده است، دارای ساختاری از نوع پلی ساکارید می باشد که شامل زنجیره های مانوز بوده و گروه جانبی آن در ارتباط با گالاکتوز است. استخراج این ماده از طریق گیاه گوار انجام گردیده که در ترکیب با آب محلولی بسیار غلیظ تولید می کند. از خاصیت های ویژه این ماده در صنایع غذایی استفاده می گردد. گام به مفهوم آدامس یا سقز می باشد و به علت این ویژگی گوارگام این نام به آن اختصاص داده شده است.

گیاه گوار همانند لوبیا می باشد و از بزرگترین تولید کنندگان این ماده می توان از کشورهای هند، پاکستان، استرالیا، آفریقا و آمریکا نام برد. این ماده خصیت پایدارکنندگی و غلیظ کنندگی خود در صنایع دارو، غذا و آرایشی به عنوان یک امولسیفایر عمل می کند.

 

کاربردهای صمغ گوارگام چیست:

 

این ماده با توجه به شرایط آب و هوایی مختلف، زمان خیس شدن، سرعت پخش پودر، غلظت و مش ذرات، مقدار رطوبت پذیری متفاوتی در حلال ها گوناگون از خود دارد. گوارگام با توجه به قابلیت امولسیفایری غلیظ کنندگی و ژل کنندگی خود از کاربردهای فراوانی در صنعت غذایی، دارو، آرایشی بهداشتی و استخراج نفت برخوردار است که از عمده کاربردهای آن می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

صنایع غذایی:

 

میزان قابل توجهی از گوارگام به عنوان یک ماده افزودنی در فرآورده های غذایی استفاده می گردد. این ماده یک نوع ار اقتصادی ترین هیدروکلوئیدهای بوده و دارای خاصیت های ویژه ای همچون میزان بالای فیبر، کالری پایین، نگهداری آب و ایجاد بلورهای یخ می باشد. از دیگر کاربردهای آن می توان به استفاده در بستنی اشاره کرد. این صمغ باتوجه به خاصیت هیدراتاسیون بالای خود در آب سرد به عنوان یک نوع استبیالایزر و پایدارکننده در تولید بستنی نیز استفاده می شود.

مقدار 0.2 درصد از گوارگام به میزان 20 الی 30 ثانیه در دما بستنی با کیفیت بالا تولید می شود. از دیگر محصولات غذایی که در آن گوارگام یافت می گردد می توان به لبنیات، نوشیدنی، کنسرو ها، مربا، کیک و کلوچه، سس و سایر فراورده های رژیمی نام برد. در محصولات نان گوارگام باعث افزایش طول عمر مفید شده و رطوبت را بهبود می بخشد. این ماده همچنین در افزایش عمبکرد خمیر و عمر مفید آن نیز موثر است.

صنایع دارویی:

 

با توجه به اینکه ماده اولیه تولید گوارگام گیاهی است، از خواص بالایی در سلامتی انسان برخوردار می باشد به طوری که از آن در درمان دیابت، اسهال، بیوست، کلسترول و سندروک روده استفاده می گردد. قابلیت این ماده در کاهش کلسترول در کنار موادی همچون پکتین که از مواد همراه در کنار گوارگام می باشد از اهمیت بالایی برخوردار است.

علاوه بر موراد ذکر شده، این ماده در این صنعت به عنوان یک عامل در افزایش ویسکوزیته و قدرت چسبندگی مواد اولیه قرص ها نیز استفاده می گردد. گوارگام حاوی فیبری در ساختار خود می باشد به نحوی که مقدار رطوبت مدفوع را متعادل می سازد و مقدار مایع اضافه در اسهال را جذب کرده و باعث نرم سازی مدفوع می گردد.

این ماده همچنین کمک شایانی در کاهش مقدار کلسترول و گلوکز که توسط معده جذب می گردد می کند. همچنین از دیگر خواص این ماده در سلامتی انسان می توان به احساس سیری اشاره کرد به نحوی که این ماده در معده گسترده گردیده، به همین خاطر از این ماده به عنوان یک عامل رژیمی در صنایع غذایی استفاده می گردد. گوارگام همچنین در کاهش فشار خون نقش به سزایی دارد. استفاده از این ماده همچنین در درمان سندروم روده تحریک پذیر، کاهش درد شکم و بهبود در عملکرد روده موثر است. در محصولات پنیر باعث بهبود بافت و طعم گردیده و به عنوان یک نوع تثبیت کننده عمل می کند.

صنعت آرایشی، بهداشتی:

 

از خاصیت امولسیفایری و قوام دهندگی این ماده در تولید محصولات بهداشتی و آرایشی استفاده می گردد. از عمده کاربردهای گوارگام در این زمینه می توان به محصولاتی همانند شامپو، صابون، لوسیون، لوازم آرایش چشم، خمیر دندان و کرم های اصلاح اشاره نمود.

صنعت کشاورزی:

 

از دانه های گوارگام با استفاده از الک کردن، صیق دادن و بوددادن مورد استفاده قرار می گیرد، طی پروسه گوارگام تصفیه گردیده و به پوسته تبدیل خواهد شد. از فرآورده های مانده می توان به گوارچوری و کورما نام برد که در خوراک دام استفاده می گردد.

 

هیچ مورد علاقه ای وجود ندارد

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید “گوارگام”

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.